Treceți la conținutul principal

Martianul

  Salutare! Stiti voi de cata vreme voiam eu sa citesc cartea asta si sa vad filmul? In aceasta ordine, sa ne intelegem: intai cartea, mai apoi filmul, nu cumva sa-mi strice din placerea lecturii. Ba nu gaseam cartea pe stoc, ba imi comandam altceva, cert e ca Martianul asta a ajuns cam cu intarziere la mine, dar macar m-am revansat prin faptul ca am devorat cartea in doar cateva ore. Da, a fost la foc intens, dar e foarte greu sa o lasi din mana odata ce-ai inceput.
  Am avut placerea de-a gasi romanul intr-o editie de la editura Paladin, o editie cartonata, solida, frumos legata. O gasiti si voi pe Libris in categoria SF & Fantasy, in cazul in care sunteti cu pasi in urma, ca mine, si inca n-ati descoperit povestea lui Mark. Echipajul Ares 3 are o misiune relativ scurta pe Marte, dar o furtuna foarte puternica le pune piedici si astronautii sunt nevoiti sa isi schimbe complet planurile si sa se intoarca pe Pamant dupa doar sase zile. Dintre ei, cinci ajung la nava, insa unul dintre ei, Mark, e accidentat si ranit, iar colegii lui cred, pe buna dreptate, ca e mort, asa ca pleaca fara el. Dupa un timp, eroul nostru isi revine din lesin si descopera ca e complet singur pe o planeta intreaga. Urmatoarea naveta spatiala urmeaza sa ajunga pe Marte in patru ani, dar Mark Watney are rezerve reduse de apa si mancare, asa ca isi va pune toate ideile la contribuie si va incerca sa supravietuiasca. Aproape fiecare zi este o lupta, Mark fiind nevoit sa se foloseasca de toate abilitatile lui de botanist, inginer si chiar va trebui sa se opereze singur. Cu toate acestea, Martianul nostru e un tip amuzant care reuseste sa glumeasca si in cele mai dificile momente ale experientei lui. Datorita acestui fapt, il indragesti imediat si curiozitatea devine mai mare cu fiecare pagina citita. Andy Weir s-a documentat ireprosabil pentru aceasta carte, e foarte... tehnica, dar si ca om de rand poti intelege despre ce-i vorba, ba chiar iti inmultesti cunostintele. Mi s-a parut unul dintre cele mai bune SF-uri ever, asa ca dupa ce am terminat cartea, m-am napustit asupra filmului.


  Pot spune ca mi-a placut si ecranizarea, iar rolul ii vine foarte bine lui Matt Damon, dar unele chestiuni lipsesc cu desavarsire (spre exemplu asteptam faza cu furtuna, pentru cunoscatori), iar finalul e modificat. Probabil s-a vrut a fi mai spectaculos, dar personal, prefer varianta din carte, mi se pare mai plauzibila.

  Oricum, dupa lectura, am simtit nevoia sa mai tin putin cateva clipe cartea in mana, iar asta e intotdeauna un semn ca mi-a ajuns la suflet. Plus ca ori de cate ori aud de cartofi, ma gandesc la Mark. Cred ca nu sunt singura :).


  Recomand! Cartea intai, filmul pentru completare. Fiind un roman asa de complex, era clar ca n-o sa poate fie toate amanuntele si faptele stranse in aproximativ doua ore de pelicula, asa ca e pacat sa nu stiti povestea completa.


  Mai sunt fani pe aici?



Kissez!

Comentarii

  1. Hm, eu am fost fană a filmului, cartea m-a impresionat ceva mai puțin. Poate a fost și pentru că știam în linii mari povestea din film, dar am mai citit cărți după ce am văzut filmul și mi-au plăcut mai mult. E chestie de gusturi, cu siguranță, mie mi s-a părut și că e tradusă cam prost, am făcut puțin comparație cu varianta în engleză. Oricum, e o poveste frumoasă, iar faza cu cartofii n-o s-o uit vreodată. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine nici nu m-a mai interesat traducerea, doar actiunea :)).

      n-o sa mai pot manca in viata mea cartofi fara sa ma gandesc la omul asta :).

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crema pentru ten Apidermin -review

  Hello! Fiind destul de multumita de Apidermaliv, care teoretic nu era pentru tenul meu, am decis sa cumpar un recipient micut de Apidermin. Varianta la 30 de ml costa 7,5 de lei si am luat-o dintr-un plafar.   Logic, am avut mari asteptari. Contine vitamina A si laptisor de matca, toate ingredientele sunt ok si este potrivita pentru tenul uscat.  In primul rand, ambalajul e dragalas, dar poleiala aurie dispare in cateva secunde. Spre exemplu, eu am avut-o in geanta vreo ora-doua de cand am cumparat-o si pana am ajuns acasa si deja arata ca trecuta printr-o mie de maini.   Acum sa trecem la produsul propriu-zis: cand am deschis recipientul am simtit un miros destul de puternic, dar nu deranjant. Textura (uimitor) pare mai light decat la Apidermaliv. Am avut impresia ca va intra rapid in piele, dar s-a format un soi de pelicula. Nu reprezinta o baza buna de machiaj, asa ca am inceput s-o folosesc seara. Din pacate, nu mi se potriveste. Nu are niciun efect asupra deshidratarii s

Impresiile mele despre cura cu spirulina

   Hey! Prin primavara m-am hotarat sa fac o cura cu spirulina pentru ca ma simteam cam vlaguita si aveam probleme destul de urate cu tenul. Inca de la inceput tin sa precizez ca nu am cunostinte in domeniu, ca m-am informat doar pe internet si ca experienta mea se poate sa fie diferita fata de a altora.   Nu prea imi place sa-mi administrez eu tratamente si suplimente, insa dupa ce am citit mai multe articole, am ajuns la concluzia ca spirulina este o mica minune ce aduce beneficii in aproape orice situatie si asa m-am decis sa incep o cura de aproximativ sase saptamani. Intai am cumparat un flacon de la Fares(spirulina+urzica, 60 de pastile-23 lei), apoi am ales Alevia (1+1 gratis, in total 60 de pastile-13 lei). Am luat cate-o pastila dimineata, la pranz si seara.    Parerile asupra efectelor sunt foarte variate, mai ales in ceea ce priveste slabirea/ingrasarea. Cred totusi ca am auzit mai multe voci care indeamna la consumul de spirulina in cazul in care se doreste o scader

Sondaje online: Daedalus plateste sau nu?

   Hello! Poate va aduceti aminte, la un moment dat spuneam ca experimentez putin cu sondajele online si ca sunt inscrisa in mai multe paneluri. La Daedalus am cont de multa vreme, am pierdut deja notiunea timpului. Am primit cateva invitatii la sondaje, apoi a inceput o perioada lunga de liniste. Intamplarea a facut sa citesc pe alte bloguri ca sunt seriosi, ca platesc, ca exista destule chestionare, dar eu tot nu primeam nimic. Le-am dat un mail, i-am intrebat ce se intampla si daca persoanele nou inscrise au sanse mai mari de invitatii la sondaj decat membri vechi. Logic era ca nu, asta mi-au si raspuns, dar dupa schimbul de mailuri am inceput sa mai primesc pe ici pe colo cate-un sondaj.    In primul rand, sa nu asteptati sa va imbogatiti! Mie totusi mi se pare de viitor aceasta abordare, plus ca-mi place sa completez chestionare, insa e clar ca remuneratia e mica si banii se strang destul de greu. Cu toate astea, comparativ cu alte paneluri, chestionarele sunt ceva mai bine pla